Under pandemien holdt Caleb Kongolo kulestøttreninga ved like ved hjelp av gråstein. Torsdag fikk han betalt i form av stor forbedring av sin personlige rekord og sletting av en 84 år gammel klubbrekord for menn senior.

Caleb (22) slo til – slettet 84 år gammel klubbrekord

Nok en av de eldgamle klubbrekordene for menn senior i Søndre Land IL ble slettet torsdag kveld. Under et stevne på Kristiansand stadion forbedret Caleb Kongolo (22) sin egen personlige rekord i kulestøt (7,26 kg) med 1,26 meter til 12,97 meter.

Resultatet er samtidig ny klubbrekord for menn senior i Søndre Land IL. Den forrige rekorden lød på 12,38 meter, og ble satt av Martin Eid i 1938.

Det har vært tilsynelatende stille rundt Caleb på friidrettsbanen denne utendørssesongen. Han deltok i både NM fort senior og Ungdoms-NM U23 innendørs sist vinter. I sistnevnte stevne satte han sin forrige personlige rekord på 11,73 meter.

11,73 meter er to cm under kravet til deltakelse i Junior-NM U23. Med lite konkurransetilbud under pandemien hadde ikke Caleb noen innfridde krav til årets Junior-NM. Kun resultater oppnådd inneværende og foregående sesong gjelder. Så det var for å sikre årets Junior-NM deltakelse Caleb gikk inn på Kristiansand stadion torsdag kveld for å støte kule. Han innfridde til gagns.

Dermed vil Caleb bli en av klubbens utøvere under Junior-NM på den helt nye friidrettsstadionen i Bærum om en drøy uke. Der skal han både støte kule og hoppe tresteg.

Selv om det ikke er blitt noen konkurranser utendørs tidligere i sommer, har Caleb vært i god trening hele tiden. Både for kulestøt, lengde/tresteg og sprint. Han har i stor grad trent på egenhånd på studiestedet Hønefoss, der han har bodd like ved friidrettsbanen. Nå har Caleb tatt veien videre til Kristiansand, der han tar videre studier.

Han var påmeldt på et stevne på Bislett i juli, men måtte melde avbud på grunn av sykdom. Dermed ble det ingen konkurranseaktivitet i sommer før på overtiden av fristen for å kvalifisere seg til junior-NM. Det var før torsdagens stevne klarert at Caleb ville få innvilget etteranmelding dersom kravet ble innfridd.

Torsdagens støt gjør Caleb til landets 11. beste seniorkulestøter i år, uavhengig av alder. Han er sjuende best i menn U23, og har således absolutt noe i et Junior-NM å gjøre. Under NM vil det ikke overraske om han forbedrer persen sin også i tresteg, opp mot broren Josue Kongolos klubbrekord på 13,59 meter. Også den rekorden var fra 1930-tallet da Josue tok den som 15-åring under Ungdoms-NM på Fana stadion i 2017.

Stor gratulasjon til Caleb med ny klubbrekord og innfridd krav til Junior-NM!