Josue Kongolo fra Søndre Land IL Friidrett er hovedleder for Innlandets tropp under helgens mesterskap for 13 og 14 år gamle utøvere på Rjukan.

Denne helgen leder Josue (18) fra Søndre Land hele Innlandet

Josue Kongolo (18) er ikke bare en av landets fremste friidrettsutøvere i sin årsklasse. Han er også et ledertalent utenom det vanlige. Denne helgen er han hovedleder for Innlandet friidrettskrets tropp under Lerøy-Lekene på Rjukan.

Lerøy-Lekene regnes som et uoffisielt nasjonalt mesterskap for de to aldersklassene. Lekene arrangeres samtidig i tre landsdeler. På Rjukan møtes de seks kretsene fra Sør-Norge. Det er første gang Innlandet stiller felles lag, etter at fylkene Oppland og Hedmark – og friidrettskretsene med samme navn – ble slått sammen til Innlandet fylke – og Innlandet friidrettskrets – fra 1.- januar i år.

2020 er et spesielt år. Slik er det også blitt for Lerøy-Lekene. Opprinnelig var Hamar satt opp som arrangørsted for årets regionale leker for Sør-Norge. Da koronaen kom våget ikke arrangørene på Hamar å påta seg det spesielt store ansvaret som føkger med å samle 200 ungdommer akkurat i år.

Det gjorde Rjukan. Inntil fem dager før avreise til telermarksbyen mellom de høye fjellene talte Innlandets tropp 30 uttatte deltakere og fire ledere. Så – i uka som var – ble fire kommuner i Hedmark røde som følge av lokale utbrudd av koronasmitte. Seks deltakere fra Innlandets tropp, samt de fleste lederne, ble satt i «karantene».

Det var da Josue Kongolo sto fram og tok ansvar. I en situasjon der Innlandet i ytterste konsekvens kunne komme til å måtte trekke seg fra deltakelse i Lerøy-Lekene, påtok han seg – tre dager før troppen skulle samles – å tre inn som en av lederne for kretslaget. Og ikke bare som en av lederne. Josue påtok seg å tre inn som hovedleder for Innlandets tropp til mesterskapet.

Dermed har han de siste dagene før laget ble samlet på Gardermoen fredag kveld hatt ansvar for å samle egenerklæringer i forhold til koronasituasjonen, holde rede på utøverne, organisere innkvarteringen i romslige høystandardhytter i Rjukan og lede – og delegere til de andre lederne – oppfølgingen av utøverne fra hele kretsen under helgens konkurranser på Rjukan.

Lederansvaret under årets Lerøy-Lekene er dessuten betydelig større enn vanlig, på grunn av koronasituasjonen. Josue tar dette også, med ansvar for egenerklæringsskjemaer for hele Innlandets nærmere 30 deltakere store tropp, smittevernrutiner på og utenfor banen, innkvartering og deltakernes sosiale porgram utenfor banen.

Lerøy-Lekene handler først og fremst om å ha det gøy. For Innlandets deltakere er tryggheten omkring det ivaretatt på beste måte av det ansvaret Josue har påtatt seg.

Josue har helt siden tidlig i tenårene vist særegne egenskaper for det å gå foran med et godt eksempel og lede andre unge. Senest i sommer hadde han og storebror Caleb Kongolo ansvaret for to uker med Gjensidigestiftelsen aktivitetsskole for barn og ungdom i Søndre Land Idrettspark.

På friidrettsbanen har han vunnet medaljer både i Ungdoms-NM og Junior-NM, og er norsk mester for ungdom både i lenge, kule og på 60 meter.

Josue er til daglig elev ved tidligere Opplands største videregående skole med over 1000 elever; Gjøvik videregående skole. Om han har noen rolle der ut over å være sisteårselev ved IKT-linja? Ja, han er leder av elevrådet!