Nissi Kongolo og Gracia Kongolo leverte hopp i norgestoppen under et ministevne i idrettsparken mandag kveld.

Hopp i norgestoppen

Nissi Kongolo (15) leverte årets beste i G15 og Gracia Kongolo sjette beste for kvinner senior i år da de hoppet stille lengde under et ministevne i Søndre Land Idrettspark mandag kveld.

Nissis 2,87 meter er en forbedring av hans egen pers med fire centimeter, mens Gracias 2,63 er 11 cm bak personlig rekord.

Mest spesielt er nok dette for Gracia, som er medaljevinner i øvelsen i kvinnenes seniorklasse under NM både i 2019 og 2020. I 2021 ble NM avlyst på grunn av koronapandemien.

Samtidig er Gracia blitt nektet å konkurrere i øvelsen fordi hun ikke har kvalifiseringskravet og følgelig ikke har deltatt i hovedmesterskapet utendørs. Deltakelse i siste NM utendørs er nemlig minimum terskel for å bli definert som toppidrettsutøver i friidrett, og toppidrettsutøvere har kunnet delta i konkurranser under pandemien.

Lengde uten tilløp er ingen NM-øvelse utendørs, kun innendørs. Dermed har Gracias nærmeste konkurrenter i lengde uten tilløp kunnet konkurrere i øvelsen gjennom hele vinteren, fordi de innfrir kriteriene for toppidrettsutøvere ved å ha deltatt i hovedmesterskapet utendørs i andre øvelser enn lengde uten tilløp.

Gracia fikk på bakgrunn av sine resultater i lengde uten tilløp, med sølv i NM kvinner senior i 2020, lov til å trene som toppidrettsutøver, men altså ikke konkurrere. Derfor arrangerte Søndre Land IL Friidrett stevne utendørs mandag med øvelsen lengde uten tilløp, som normalt kun konkurreres innendørs, for at Gracia skulle få et godkjent resultat i øvelsen også i år.

Og hun plasserer seg som numer seks på Norgesstatistikken for kvinner senior, der det fra før finnes 140 utøvere som har konkurrert i øvelsen i den samme perioden som Gracia ikke fikk lov til å være med.

Her er resultatene