Nikolai (nr. to f.v.) og resten av det seks mann sterke feltet i juniorenes 10-kamp på Fana stadion i helgen. Her 100 meter.

NM i mangekamp: Nikolai slettet 30 år gammel kretsrekord

Helgens NM i mangekamp ga både opp- og nedturer for Nikolai Stavik Moshagen (19) i mennenes juniorklasse. Slik er det gjerne når en går 10-kamp over to lange konkurransedager.

Nikolai hadde satt seg som mål å gå 10-kampen til en poengsum høyest mulig på 6000 tallet. Etter miss på 110 meter hekk i første øvelse søndag, der han nesten falt og gikk to hekker med motsatt fot først over hekken, ble det vanskelig.

Men helgen ga også oppturer med personlige rekorder på 100 meter (11,65), lengde (6,35) og 400 meter (52,82), og i 10-kampen totalt.

5822 poeng er en forbedring av persen fra i fjor, satt under Nordisk Mesterskap i Sverige, med nærmere 300 poeng. Resultatet er også ny kretsrekord for menn junior i Innlandet. Den tidligere rekorden var på 5758 poeng, og ble satt av Bård Venolen i 1994 – altså for 30 år siden.

Også høyde og stav ble gode øvelser for Nikolai på Fana stadion. I høyde var han best i konkurransen, men dog ti cm under persen. I stav, som er blant øvelsene som er blitt sterkt prioritert gjennom høsten og vinteren, har han løftet seg en halvmeter fra i fjor og er på nivå med konkurrentene. Også framgangen på sprinten og i lengde ga bud om godt svar fra vinterens trening.

Resultatene i kastøvelsene ble i helgen noe bak det han er god for i kule, diskos og spyd, men en pris en risikerer å betale etter å ha satt øvelsene litt i andre rekke gjennom vinteren. Mest skuffet var nok Nikolai over at han fikk en dårlig passering av andrehekken på 110 meter hekk, snublet og kom ut av rytmen. Det ga en tid mer enn to sekunder bak det han er god for, og mange poeng ble tapt i mangekampen i akkurat denne øvelsen.

Totalt ble det femteplass i konkurransen, som holdt høyt nivå. Vinneren gikk godt over kravet for deltakelse i VM U20, mens de to neste ikke var veldig langt unna.

Se flere bilder og video på Instagram.

Her er alle NM-resultatene.