Telma Eid – NM gull i sjukamp for kvinner senior.

NM MANGEKAMP: Rekorder falt da Telma kjempet seg til NM-gull

For ei jente! Nå er Telma Eid tre ganger norsk mester i mangekamp for kvinner senior, innehaver av kretsrekorden for Oppland (og Innlandet) og Norges 29. beste kvinnelige mangekjemper gjennom alle tider.

Under NM på Fagernes denne helgen falt både rekorder og drømmegrensa på 5000 poeng da Telma overgikk alle forventninger i konkurransens siste øvelse – 800 meter.

Telma Eid (22) presterte på sitt høyeste nivå noen gang og fightet til siste steg under helgens NM i mangekamp på Blåbærmyra på Fagernes. Underveis i sin sju øvelser lange konkurranse presterte hun personlig rekord og klubbrekord for kvinner senior i Søndre Land IL i fem øvelser. Før den avsluttende 800 meteren lå hun 110 poeng bak lederkvinnen og omtrent like langt etter skjemaet til kretsrekord.

Telma (rød drakt) gikk til den avsluttende 800 meteren med offensiv innstilling.

Telma måtte overgå alt hun tidlgere har prestert på den øvelsen hun gruet seg aller mest til – 800 meter. Skjemaet til kretsrekord – og mulig innhenting av Elise Hoel Ulseths (Norodd IL) forsprang – lå 8-9 sekunder under hennes egen personlige rekord. Hun måtte rett og slett løpe en veldig god 800 meter for å nå en poengsum høy nok til å slette Mette Marin Nivines kretsrekord på 5092 poeng fra 1985.

Å oppnå en slik tid krevde at hun la seg i rygg på feltets to beste 800 meter-løpere, juniorene Henriette Jæger og Andrea Roth, som i sin jakt på et mangekampresultat i verdenstoppen for juniorer siktet seg inn på et løp ned mot 2.10,00.

Telma la seg i ryggen på feltets to beste løpere, som begge er i verdenstoppen for juniorer i mangekamp.

Og det var akkurat det Telma valgte å gjøre. Hun la seg i ryggen på de to ut av første sving. Disse tre løp fra resten av feltet allerede på førsterunden. Telma slapp dem ikke mer enn 20-30 meter fra seg på sisterunden, og kom i mål på 2.17,77. Dette er en forbedring av personlig rekord med åtte og et halvt sekund, og en forbedring av Annelise Alsvik Skogsbakkens klubbrekord for kvinner (2006) med fem og et halvt sekund.

Tiden ga 854 poeng i sjukampen. Telma distanserte sin argeste konkurrent med mer enn 13 sekunder, og gikk forbi i sammendraget. Og ikke nok med det. 5093 poeng slettet Mette Karin Ninives kretsrekord med ett – 1 – poengs margin. Resultatet gjør Telma til den 29. beste norske mangekjemperske gjennom alle tider. Forbedringen av hennes personlige rekord er hele 463 poeng.

Lørdag oppnådde Telma 14,99 på 100 meter hekk og 1,71 meter i høyde som nye personlige rekorder (og klubbrekorder). Hun var i tillegg rett bak sine bestenoteringer i kule og på 200 meter. Med 3034 poeng leder Telma med vel 60 poeng etter NM-konkurransens første dag.

Telmas fenomenale 800 meter-løp kronet henne med NM gull. T.v. sølvvinner Elise Hoel Ulseth.

Søndag fulgte hun opp med å forbedre pers (og klubbrekord) i lengde med 1 cm til 5,38 i et hopp der hun ikke var inne på planken. Deretter forbedret hun pers (og klubbrekord) i spydkast med vel meteren til 33,35. I begge disse øvelsene presterte Elise Hoel Ulseth bedre enn Telma, og ledet mangekampen med 110 poeng før den avsluttende 800 meteren. Til slutt endte altså Telma på 5093 poeng, mens Hoel Ulseth oppnådde 5027 poeng.

Nikolai Stavik Moshagen perset i alle tre kastøvelsene, men kunne ikke fullføre løpsøvelsene i 9-kampen i G15 på grunn av en vond fot.

Klubbens andre deltaker i NM, Nikolai Stavik Moshagen i G15, måtte kaste inn håndkledet med en vond fot på mesterskapets andre dag. Han var ikke i stand til å løpe 100 meter hekk, 1000 meter eller hoppe stav. Han ønsket likevel ikke å bryte konkurransen, men delta i kastøvelsene. Det gjorde han med bravur – og oppnådde nye persoblige rekorder i alle tre (Kulestøt 4 kg 11,27 meter), diskos 1 kg (23,54 meter) og spyd 600 gram (36,19 meter).

Her er alle resultatene fra NM i mangekamp.