Skadefri – et verktøy til hjelp mot skader

Senter for idrettsskadeforskning, som er verdensledende på forskning om idrettsskader, har sammen med Olympiatoppen og særforbundene laget et omfattende verktøy til hjelp for forebygging av skader og opptrening etter skader. Verktøyet er samlet på nettstedet skadefri.no, og kan også lastes ned som appen Skadefri fra App Store og Google Play

Senter for idrettsskadeforskning har samlet informasjon om de vanligste skadene i mer enn 50 idretter og for 11 forskjellige kroppsdeler på skadefri.no og i appen Skadefri, som inneholder treningsprogram for å forebygge skadene.

Noe av det viktigste for å forebygge skader er å drive allsidig og bred basisaktivitet. I SLIL Friidrett er dette et grunnleggende prinsipp i treningsaktiviteten, der flere øvelser som vises på skadefri.no benyttes. Her er også mange øvelser en kan gjøre på egenhånd, og klubben oppfordrer foresatte og aktive til å besøke skadefri.no eller laste ned appen Skadefri.

Øvelsene på Skadefri.no og i appen er delt inn i tre vanskelighetsgrader, og er presentert med variasjon for å bidra til økt prestasjon, utfordring og motivasjon over tid.

Skadefri.no passer for alle, uansett nivå. Mange av øvelsene kjenner mange til allerede. Felles for dem alle er at de skal holde deg skadefri, samtidig som de gir god trening. Forebygging er viktig også etter at man først har fått en skade, for da øker risikoen betraktelig for at den kommer igjen. Og det hjelper som kjent ikke å være god hvis man er skadet, sier prosjektleder Kathrin Steffen ved Senter for idrettsskadeforskning i en informasjonsmail til alle norske idrettslag.

Dersom det skulle oppstå skade er alle barn opp til og med 12 år dekket av NIFs barneidrettsforsikring. For 13 år og eldre gjelder varierende fra idrett til idrett lagsforsikring eller individuell lisens. Her gjelder både en grunndekning og en mulighet for å tegne individuell utvidet forsikring.

Les mer om Idrettens Helsesenter her.

Les mer og friidrettens lisensordning her.