BLE GJORT STAS PÅ: Ordfører Anne Hagenborg gjorde denne uka stas på f.v. Caleb Kongolo, Nissi Kongolo, fatou Camara, Josue Kongolo og Gracia Kongolo i forbindelse med årets siste kommunestyremøte på rådhuset. Også Telma Eid var invitert, men forhindret fra å møte. FOTO: Trond Sagmoen

BLE GJORT STAS PÅ AV ORDFØREREN

Søndre Land kommunes idrettsinteresserte ordfører, Anne Hagenborg, inviterte denne uken seks av SLIL Friidretts utøvere til møte i kommunestyret. Bak invitasjonen lå et ønske fra ordføreren om å gjøre stas på ungdommene for sterke prestasjoner på friidrettsbanen.

Nissi Kongolo (13) har satt norsk aldersrekord for sin årsklasse i år. Fatou Camara (16), Josue Kongolo (17), Caleb Kongolo (19), Telma Eid (21) og Gracia Kongolo (22) har alle vunnet til sammen 14 medaljer i offisielle norske mesterskap på ungdoms-, junior- og seniornivå bare i 2019. Fire av dem kan sågar kalle seg norske mestere etter prestasjoner på friidrettsbanen de siste to årene.

Etter åpningen av kommunestyremøtet, og før oppstarten av den politiske saksbehandlingen, ble hver og en av ungdommene kalt opp til ordføreren. Varaordfører Mona Tønnesland Tholin sa litt om hver enkelts prestasjoner på friidrettsbanen, mens ordføreren overrakte en oppmerksomhet fra kommunestyret.

Telma Eid har i år vunnet norske mesterskapsmedaljer både på ungdoms-, junior- og seniornivå.

Telma Eid, som studerer i Trondheim, var forhindret fra å møte i kommunestyret. Hun har i stedet en avtale på ordføreren kontor lille julaften.

Det ble bemerket fra ordføreren og varaordføreren at friidrettsutøverne i Søndre Land har kommunevåpenet på konkurransedrakta, og at de gjennom sin aktivitet og prestasjoner er gode ambassadører også for kommunen sin.

At ordføreren følger med på friidrettsaktiviteten viser hun også gjennom gratulasjoner og kommentarer gjennom klubbens informasjonskanaler i sosiale medier. Hun har selv mange år bak seg som frivillig og tillitsvalgt i lokale idrettslag.

Her er en oversikt over prestasjoner i 2019 som lå til grunn for oppmerksomheten:

Nissi Kongolo (13)

Han er ennå et par år for ung til å delta i offisielle norske mesterskap, men presterte i høst å sette norsk aldersrekord for gutter 13 år i høyde uten tilløp med resultatet 1,42. Han slettet da en nasjonal rekord som hadde stått siden 1975. Resultatet ble oppnådd da kretsmesterskapet i hoppøvelser uten tilløp for Oppland og Hedmark ble arrangert i Søndre Land-Hallen 9. november.

Fatou Camara (16)

 • Norsk ungdomsmester i kulestøt innendørs både i 2018 og 2019.
 • Sølv i kulestøt i Ungdoms-NM utendørs 2019.

Josue Kongolo (17)

 • Norsk ungdomsmester på 60 meter i 2018.
 • Sølv i lengde uten tilløp i NM junior 2019.
 • Sølv i kulestøt i Ungdoms-NM innendørs 2019.
 • Bronse i kulestøt i Ungdoms-NM utendørs 2019.

Caleb Kongolo (19)

 • Norsk juniormester i høyde uten tilløp både i 2018 og 2019.
 • Bronse i lengde uten tilløp i NM junior 2019.

Telma Eid (21)

 • Norsk mester i mangekamp (sjukamp) for kvinner senior i 2018, da hun også representerte Norge for tredje gang i Nordisk Mesterskap i mangekamp.
 • Sølv i høyde og bronse på 100 meter hekk og i tresteg i NM Junior 2019
 • Sølv på 100 meter hekk og bronse i høyde i Ungdoms-NM innendørs 2019.
 • Sølv i høyde uten tilløp i NM kvinner senior 2019.

Gracia Kongolo (22)

 • Bronse i lengde uten tilløp i NM for kvinner senior både i 2018 og 2019.