Er blitt student i Bergen – har to klubber fra nyttår

Josue Kongolo (20) skal representere to friidrettsklubber i tiden som kommer. Etter at han tok fatt på studier i Bergen i høst, har han trent med andre topputøvere i Gneist IL. Fra nyttår representerer han denne klubben, mens han skal ha ferierepresentasjon for Søndre Land IL Friidrett til sommeren.

Ferierepresentasjon for moderklubb er en mulighet for utøvere som skifter klubb i forbindelse med skolegang og studier. Josue ble etter kontakt mellom klubbene ønsket velkommen inn i elitetreningsgruppa for sprint og tekniske øvelser i Gneist med en gang han kom til Bergen i høst, uten at det ble stilt krav om klubbskifte.

Gneist, som er et av Vestlandets største idrettslag, har samtidig tilbud til sine medlemmer som det er vanskelig å kunne nyte godt av uten å være medlem i klubben. Et slik tilbud er Gneist-huset, som er et hybelhus forbeholdt eliteutøvere (uavhengig av idrettsgren) i Gneist IL. For Josue innebærer det å kunne bo sammen med andre studenter som også er toppidrettsutøvere en unik mulighet til en velfungerende hverdag med kombinasjon av studier og satsing på friidrett.

Josue har høstet en rekke medaljer i norske mesterskap i ungdoms- og juniorklassene. Hans hittil høydepunkt er gull på 60 meter i Ungdoms-NM innendørs i G16, og gull i lengde og kulestøt i Ungdoms-NM innendørs i G15. Han har også klubbrekordene for menn senior i Søndre Land IL på 60 meter, 100 meter og i tresteg.

De siste tre årene har Josue slitt med skader som har hemmet hans prestasjonsutvikling. Først et kranglete kne, og senere en vond hofte. Josue har hele tiden trent godt og mye, selv om det i lange perioder har handlet om alternativ trening.

I sommer kom det et gjennomslag i oppfølgingen med å finne ut av plagene, som siden har vist god utvikling. Det er derfor håp om at Josue kanskje allerede i vinter kan komme tilbake skadefri, og få ut mer av hva han har potensiale for i sprintøvelsene. Kanskje etter hvert også i lengde og tresteg igjen, som han ikke har kunnet konkurrere i de tre siste årene.

Søndre Land IL Friidrett ønsker Josue lykke til med studiene i Bergen, og videre på friidrettsbanen både for Gneist IL og Søndre Land IL Friidrett. Han har senest trent med Søndre Land før og i jula. 3. januar legger han turen til Tenerife for en ukes treningsleir på samme anlegg der allerede Søndre Land-utøverne Nissi Kongolo og Nikolai Stavik Moshagen befinner seg.