Landstafetten 50 år: Disse jentene kommer – kommer du?

Alle seks jentene som løp for Søndre Land IL i den første Landstafetten i 1969 er på plass igjen ved Søndre Land rådhus når startskuddet for den 50. Landstafetten går kl. 13.00 Kr. Himmelfartsdag torsdag 10. mai. Også de fleste av guttene som løp på klubbens lag i 1969 har meldt sin ankomst til jubileumsstafetten.

Det var på 1960-tallet -som nå – stor friidrettsaktivitet i Søndre Land. Klubben hadde også på den tiden mange talentfulle ungdommer som fartet land og strand rundt for å konkurrere i banestevner, og de gjorde det alltid skarpt i stafetter. Ser en tilbake på klubbrekordene i Søndre Land IL per 1. mai 1977 var Anne Borghild Hoff innehaver av de fleste. Også Eivor Hoff og Unni Neraker var innehavere av klubbrekorder på den tiden.  I dag er de fleste slått av dagens aktive utøvere i Søndre Land IL Friidrett, men Anne Borghild er fortsatt å finne med klubbrekorden i diskos for kvinner senior.

Se klubbrekordene i SLIL Friidrett her

Anne Borghild Hoff ut fra startblokka under KM i friidrett på Vardal stadion i 1968. Hun var etter sin karriere innehaver av de fleste klubbrekordene for kvinner senior i Søndre Land IL.

På den tiden var det mange stafetter hver vår, med blant annet Hundalsstafetten, Gjøvikstafetten og Lunnerstafetten. Klubben stilte som regel også lag i Holmenkollstafetten. Med det sterke friidrettsmiljøet som var på den tiden var det ikke mer enn naturlig at det også så dagens lys en vårstafett på hjemmebane. Datidens primus motorer Odd Selj og Finn Wasenden sto i spissen for å dra igang stafetten.

Siden 1969 er Landstafetten blitt arrangert hvert år, slik at vi i år altså er kommet til den femtiende i rekken. Kr. Himmelfartsdag har vært fast dag for landstafetten. En gang måtte dagen fravikes, og det var da Kr. Himmelfartsdag for noen år siden falt på 17. mai.

I 1969 og fram til nå i nyere tid var det seks etapper for jenter og åtte for gutter. Nå er det åtte etapper for begge kjønn. Endringen kom samtidig med omleggingen av stafettløpa og klasseindelingen fra 2013. Nå gjelder stafetten aldersklassene 11 til 16 år, mens den opprinnelig gjaldt 11 til 19 år. Grepet med omleggingen av stafetten ble tatt i et forsøk på å gjøre det mulig for flere klubber å stille lag. Stafetten var i likhet med de andre vårstafettene i Vestoppland i ferd med å dø ut.

Etter omleggingen har deltakelsen tatt seg opp igjen, og det er gledelig å ønske sju klubber med til sammen 13 lag og i alt 104 stafettløpene velkommen til jubileumsstafetten. Landstafetten er den eneste gjenværende stafetten innenfor tidligere Vestoppland Friidrettskrets.

Til jubileumsstafetten har hele Søndre Lands jentelaget fra 1969 meldt sin ankomst. Det vil si Eivor Hoff (Breiskallbakken), Anne Stenseth, Anne Borghild Hoff Gjersdal, Unni Neraker Myhre, Synnøve Larsen Berge og Wenche Nordby Volungholen. Lengst reiser Anne Bodil, som tar turen fra Sandnes for å møte igjen lagvenninnene og oppleve årets stafett og påfølgende mosjonsløp i stafettløpa. De andre jentene bor i dag innenfor Oppland og Hedmark.

Guttelaget fra 1969 er det mindre sikre data på enn jentelaget. Det vi vet sikkert, ut i fra et referat i avisa Samhold Velgeren som er gjengitt i Søndre Land ILs jubileumsberetning ved 100-års jubileet i 2006, var fire av løperne Kai Ole Neraker, Trond Eriksen, Dag Selj og Magnar Dahlen. I tillegg har vi gjennom dialogen med disse kommet fram til at Per Espen Eid, Arild Hagberg, Rolf Bekkelien, Bjørn Bekkelien og Hans Lysen var de mest sannsynlige løperne på laget i tillegg til de fire nevnte.

Torsdag er Magnar, Kai Ole, Hans, Rolf og Bjørn på plass til jubileumsstafetten. Lengst reise har Magnar, som i dag holder til i Aurland i Sogn.

Gjøvik FIK vant gutteklassen i den første Landstafetten i 1969.

Av idrettslagets jubileumsberetning kan vi lese at jentelaget vant Landstafetten i 1969, og at de gjentok bragden i 1970. Guttelaget i den første stafetten måtte knepent seg seg slått av Gjøvik FIK, med blant andre den kjente skiløperen Einar Sagstuen på laget.

Mosjonsløpet i etterkant av jubileumsstafetten inngår i Land Løpskarusell, og er det andre av 11 løp på årets program. Løpet starter kl. 14.00 har distanse 400, 750 og 2400 meter. Full distanse er tilsvarende alle etappene på Landstafetten. Det er påmelding ved frammøte fra kl. 12.30. Løpet passer for mosjonister og løpere i alle aldere. Her bestemmer den enkelte tempoet selv.

Her er programmet for jubileumsarrangementet:

Kl. 11.00: Sekretariatet åpner (inne på rådhuset, inngang bakside. Her finner du også toaletter).

Kl. 11.00 – 16.00: Åpen klubbdag hos MX Sport Hov/Randsfjord Handel. Her er det gode tilbud for dagen til alle som kommer innom, og for medlemmer i SLIL Friidrett noen spesialtilbud på klubbtøy og annet.

Kl. 11.30: Kiosk og loddsalg åpner.

Kl. 12.30 – 13.50: Påmeldingen Land Løpskarusell.

Kl. 13.00: Start Landstafetten, jenter.

Kl. 13.15: Start Landstafetten, gutter.

Kl. 13.30: Premieutdeling Landstafetten

Kl. 14.00: Start Land Løpskarusell

Faksimile av avisutklipp fra en av de første årene med Landstafetten.

Faksimile av avisutklipp fra en av de første årene med Landstafetten.

Søndre Land IL Friidrett ønsker stafettløpere og ledere, mosjonsløpere, gjester og publikum velkommen til den 50. utgaven av Landstafetten med påfølgende løp i Land Løpskarusell.

Les også:

13 lag påmeldt til jubileumsstafetten i Hov

Landstafetten for 50. gang Kr. Himmelfartsdag

Land Løpskarusell 2018