UM FREDAG: Caleb, Telma og Haldor i finaler

Caleb Kongolo (16), Telma Eid (18) og Haldor Hagen Jøsendal (19) nådde hver sin finale under første dag av ungdoms-NM i Sandnes fredag 2. september. Nærmest medalje var Telma Eid da hun kom på 4. plass i lengde J18/19 etter å ha hoppet 5,27 meter.

Caleb Kongolo (16) løp en gnistrende 100 meter i sitt forsøksheat i G16 da ungdoms-NM ble innledet fredag formiddag. Med tiden 11,54  ble han treer i sitt heat med sjette beste tid totalt i sin klasse. Han var dermed en av åtte finalister.

Tiden 11,54 er 21 hundredels sekund raskere enn Caleb har løpt noen gang tidligere, og 34 hundredels sekund raskere enn da han satte årsbeste under NM Junior på Brandbu for en måned siden. Medvinden var dessverre 0,5 m/s (+2,5) for sterk til godkjenning av PB.

Tiden er såpass god at den ville matchet den eldgamle klubbrekorden for menn senior i Søndre Land IL, som lyder 11,3 med manuell tidtaking. Det gjøres et påslag på 0,24 sekunder på «stoppeklokketider» opp mot elektroniske tider.

Dagens kortsprintfinale var Calebs fjerde på like mange forsøk i UM innendørs og utendørs de to siste sesongene. I fjor måtte han stå over finalen med skade både i Ulsteinvik i februar og på Lillestrøm i september. Nå er Caleb helt i orden og i form.

Også i finalen var vindforholdene over grensa for godkjente tider. Denne gang +2,4 m/s. Løpet var fra Calebs side ikke like bra som i forsøksheatet, men så bra at tiden ble 11,67. Dette ga 7. plass, 25 hundredels sekund bak pallen.

Ytterligere fire SLIL-utøvere løp forsøksheat på 100 meter fredag formiddag. Anja Ødegård fikk 13,73 i J16, Telma Eid 13,13 i J18/19, Dag Pettersen 12,01 i G17 og Haldor Hagen Jøsendal 11,85 i G18/19.

Telma Eid leverte en fin lengdekonkurranse, der hun lenge lå på medaljeplass etter 5,27 meter i andrehoppet. Hun endte på 4. plass. Resultatet ble oppnådd under godkjente vindforhold, og er åtte cm bak Telmas PB fra i fjor. Resultatet er sterkt med tanke på at Telma nettopp har gjenopptatt spensttrening og hoppøvelser etter langvarig ryggskade.

Haldor Hagen Jøsendal fikk også en fin lengdekonkurranse. Han kom seg med til finalen for de åtte beste som fikk hoppe alle seks omgangene i G18/19. Etter 5,82 meter innledningsvis, økte han til 6,01 meter i siste omgang. Det er kun tre cm bak PB, og ga Haldor en flott 5. plass i mesterskapet.

Anja Ødegård var uheldig og fikk satspunktet for nær lista på sine første høydehopp. Hun røk dermed ut av konkurransen på 1,43 i øvelsen der hun har hoppet 1,50 flere ganger tidligere i år.

Ungdoms-NM fortsetter lørdag morgen. Da skal Caleb Kongolo i ilden i tresteg allerede kl. 08.30. Videre utover dagen står det høyde på programmet for Christoffer Tvinnereim, tresteg for Telma Eid, kule for Caleb Kongolo og lengde for Dag Pettersen.