UM LØRDAG: Bronse i høyde til Telma Eid

Telma Eid (15) skaffet lørdag 7. september Søndre Land IL friidrett klubbens andre bronsemedalje under Ungdomsmesterskapet (UM) i friidrett på Stampesletta i Lillehammer. Telma trodde hun måtte ta til takke med 4. plass med flere riv enn treeren i konkurransen helt til speakeren ved medaljeseremonien annonserte delt tredjeplass med arrangørklubbens Karen Høystad.

Både Telma og Karen stoppet på høyden 1,54. Telma kom over høyden i tredje og siste forsøk og hadde også ett riv på hver av høydene 1,46 og 1,51. Også Karen Høystad kom over 1,54 i siste forsøk. Før det hadde også hun hatt ett riv på hver av høydene 1,46 og 1,51.

De to hadde altså identisk hoppserie, og det var ikke mulig å skille dem i rangeringen. Dermed kunne de to stige opp sammen til bronseplassen på premiepallen. Vant gjorde Line Myrestøl Johansson fra sørlandsklubben Sørild IL med 1,62 meter, fulgt av Mari Sellevåg Aarø fra bergensklubben Norna-Salhus IL med 1,57 meter.

Som hoppserien indikerer hadde Telma en variabel høydekonkurranse, som hun til tider gjorde mer enn spennende.

For eksempel ble et dårlig førstehopp på 1,46 etterfulgt av ett som var høyt over lista. Etter to riv på 1,54 passerte hun høyden med god margin i tredje forsøk. På 1,57 ble det et hårfint riv på første forsøk, der lista lå to-tre tidels sekund før den falt, etterfulgt av to mindre heldige forsøk.

Forskjellen på fjerdeplass og bronsemedalje i et nasjonalt mesterskap er stor. Da det viste seg at det ble delt bronse steg Telmas tilfredshet fra «passe fornøyd» til «fornøyd» med sin første deltakelse i et utendørs UM i friidrett.

Etter en pause var Telma lørdag kveld i aksjon også i lengde. Konkurransen startet såpass sent som klokka 19.00 og var hennes fjerde konkurranse i løpet av to dager. Gode takter i lengdegropa på Brandbu for en og en halv uke siden ga bud om at femmeteren var innen rekkevidde for første gang, men den gang ei.

Telma nøyde seg med 4,75 meter – åtte centimeter bak personlig rekord. Dette ga 11. plass i konkurransen, og hun var 16 centimeter fra å bli med til finalen. Vant gjorde Helene Rønningen fra Tyrving IL på 5,57 meter, ny årsbestenotering i Norge i J15.

Christian Kongolo (18) var lørdag i aksjon i tresteg i G18/19. Han vant sølv i denne øvelsen i G17 under fjorårets UM. Etter lørdagens imponerende lengdehopping, der han vant bronsemedalje etter å ha perset med 32 centimeter, håpet Christian på å følge opp i tresteg.

Han oppnådde 11,98 meter som beste hopp i lørdagens konkurranse. Dette ga en fin 5. plass. Det var 47 cm opp til medaljeplass.

Hans personlige rekord er 12,14 meter, og han har hoppet 12,39 meter i litt for sterk medvind. Christian er innom å få til teknikken i tresteg på trening, men lyktes ikke lørdag. Han gikk høyt og langt på hinket og landet nesten med strakt bein, noe som gjorde det tungt å lette på ny til andresteget.

Oppsumert ble det et flott UM for både Christian og Telma, som vant hver sin bronsemedalje i konkurranse med hele norgeseliten i sine respektive klasser. Mesterskapet fortsetter også søndag. Da med øvelser uten deltakere fra Søndre Land IL.