LANDSTAFETTEN 50 ÅR: Gulljint’n fra 1969 var tilbake ved start

Søndre Lands gulljenter fra den aller første Landstafetten i 1969 var tilbake der det startet da Landstafetten ble arrangert for femtiende gang Kr. Himmelfartsdag torsdag 10. mai. For Eivor Hoff Breiskallbakken, Anne Stenseth, Unni Neraker Myhre, Synnøve Larsen Berge, Wenche Nordby Volungholen og Anne Borghild Hoff Gjersdal ble det et hjertelig gjensyn med hverandre og den etter hvert så tradisjonsrike stafetten i gatene rundt rådhuset i Hov.

Gulljentene fra den første Landstafetten i 1969 møttes igjen på jubileumsstafetten 50 år etter. Bak f.v. Anne Borghild Hoff Gjersdal, Eivor Hoff Breiskallbakken og Anne Stenseth. Foran f.v. Unni Meraker Myhre, Synnøve Larsen Berge og Wenche Nordby Volungholen.

Fra guttelaget i 1969, som ble nummer to bak Gjøvik i den aller første Landstafetten, deltok Kai Ole Meraker, Magnar Dalen og Hans Lysen på jubileumsarrangementet. Det gjorde også Rune Selj, som var med på stafettforberedelsene i 1969, Roger Vestrum, representant for Søndre Land kommune, og Odd Hovi, som har vært leder for lag fra vår naboklubb Brandbu IF i nesten samtlige av stafettens år. Odd var også sentral da Brandbu IF og Søndre Land IL Friidrett arrangerte Junior-NM sammen på Brandbu stadion i 2016.

Hjertelig gjensyn blant stafettjentene fra 1969.

Allerede ute på stafettplassen ved rådhusets vestside var gjensynet hjertelig. Jentene – og gutta – fra 1969 bor i dag på ulike kanter av landet, og mange av dem hadde ikke sett hverandre siden ungdomsårene. Noen var riktignok samlet også for 25 år siden – på Landstafettens 25-års jubileum, men var da ikke fulltallige.

Lengst hadde Anne Borghild Hoff Gjersdal reist. Hun er bosatt i Sandnes. Blant gutta hadde Magnar Dalen tatt turen fra Aurland i Sogn. Wenche Nordby Volungholen har gjort hedmarking av seg. For øvrig bor stafettjubilantene innenfor Gjøvikregionen.

Odd Hovi feiret Landstafetten med å delta i Land Løpskarusell i etterkant av stafetten. Ved målpassering ble han tatt imot av Søndre Lands gulljenter fra den første landstafetten for 50 år siden.

Blant gutta fra 1969 var både Magnar Dalen og Hans Lysen så spreke at de deltok i mosjonsløpet i Land Løpskarusell, som ble arrangert i stafettløpa i etterkant av stafetten. Begge løp full distanse 2400 meter. Magnar er med i friidretten i Aurland IL, og deltar rett som det er i blant annet motbakkeløp. Hans Lysen har ikke gått glipp av et eneste løp i Land Løpskarusell de fire siste sesongene.

Også Odd Hovi – nestoren i friidrettsmiljøet på Hadeland – snøret på seg joggeskoene og deltok i karuselløpet. Det samme gjorde kommunens representant, Roger Vestrum. Den gode løperen var ikke snauere enn at han var raskest av samtlige løpere på 2400 meter. En god representant for Fysak-kommunen Søndre Land, med andre ord.

Rune Selj deltok i arrangementet som han har gjort siden starten. Han er en av de faste tidtakeren når det er landstafett, så også denne gang. Også Hans Lysen er blant tidtakeren når det er landstafett, men i det påfølgende karuselløpet var han altså blant løperne.

Gjestene på jubileumsarrangementet mottok hvert sitt eksemplar av Søndre Land ILs jubileumsberetning ved idrettslagets 100-års jubileum i 2006; «100 år med idrett». Her står mye å lese om både Landstafetten og tidligere tiders friidrettsmiljø i klubben. Odd Hovi og Roger Vestrum overbrakte gratulasjon og hilsen til jubilanten på vegne av Brandbu IF og Søndre Land kommune. Fra kommunen fikk Landstafettens arrangør, Søndre Land IL Friidrett, overrakt en flott vase i blått glass fra Gjøvik Glassverk.

Dagens løpere og publikum fikk også et møte med hedersgjestene fra Landstafettens opprinnelse da jubileumsarrangementets dyktige speaker, Knut Solhaug, presenterte hver og en av dem fra rådhusets balkong.

Se resultater og bilder fra Landstafetten 2018

Se resultater og bilder fra Land Løpskarusell

SE BILDESERIE FRA JUBILEUMSFEIRINGEN

Løpere og ledere fra 1969 ble presentert på «rådhusbalkongen» av speaker Knut Solhaug.

Landstafettjubilantene på rådhusbalkongen foran en godt besøkt jubileumsstafett i Hov.