To norgesmestere fra Søndre Land på samme dag

To norgesmestere på en og samme dag! Det har aldri skjedd før i Søndre Land IL Friidrett. Lørdag vant både Fatou Camara (15) og Josue Kongolo (16) gull under Ungdoms-NM i Steinkjer. Josue smadret samtidig både kretsrekorden for Oppland i G16 og klubbrekorden for menn senior i Søndre Land IL da han løp inn til 7,14 i finalen på 60 meter.

Josue Kongolo var det nødvendige hundredels sekundet først over målstreken i finalen på 60 meter i G16.

Mens Josue vant sitt gull med ett hundredels sekunds margin, var Fatou suveren i kuleringen i J15. Hun fikk opp vinnerstøtet på 12,41 meter med 3 kilos kula allerede i første omgang, og vant med en margin på hele 1,30 meter til sølvvinneren.

Fatou Camara vant kulegull med 130 cm margin i J15.

For både Fatou og Josue er lørdagens resultater stor forbedring av personlige rekorder. Fatou forbedret PB fra i fjor med 1,26 meter. Josue senket sin PB på 60 meter med 25 hundredels sekund. Også hans forrige bestenotering var fra i fjor. Ingen av de to gullvinnerne har konkurrert tidligere denne innendørssesongen, annet enn Josue i hoppøvelser uten tilløp.

Ungdoms-NM er et offisielt norsk mesterskap fra 15 år. Fatou var således debutant på dette nivået. Sist hun støtet kule var i fjorårets innendørssesong, da hun hadde norsk årsbeste i J14. Det samme har hun nå i J15. Fatou har siden den gang flyttet til Brumunddal, og har trent litt med Moelven IL det siste halvåret. Men fortsatt er hun medlem i Søndre Land IL Friidrett og deltar på klubbens treninger et par ganger i måneden.

Josue har helt siden han begynte med friidrett for to og et halvt år siden slitt med smerter i knærne som følge av en skade fra yngre år. Han har vært under behandling for dette gjennom vinteren, og vært tilbakeholden med konkurranseaktivitet. Han har også trent tilpasset og alternativt i denne perioden. Han er derfor ikke påmeldt i hoppøvelser i Steinkjer.

Josue måtte finne seg i å ha kamerafolkene på slep etter å ha vunnet gull på 60 meter.

Josue ser lenger fram enn 2018, og det var høyst usikkert om han skulle løpe 60 meter lørdag. Avgjørelsen ble ikke tatt før etter oppvarmingen til forsøket. Han presterte allerede der ny klubbrekord for menn senior i Søndre Land IL og ny kretsrekord for G16 i Oppland med 7,23. Dette var beste tid av samtlige i forsøksheatene.

I finalen var likevel Dimnas Jonas André Ose å regne som favoritt. Han holder aldersrekorden (norgesrekord for aldersbestemte klasser) på 60 meter i G15 fra i fjor, og har løpt så fort som 7,04 tidligere i vinter. I finalen i Steinkjer var Josue ett hundredels sekund foran i mål, eller å ha ledet klarere inntil han festet blikket mot tidsuret utenfor banen de siste meterne av løpet. Da kom Ose veldig nær på slutten. Klokka viste 7,12 ved målpassering, og ble satt til 7,14 offisielt.

Caleb Kongolo for første gang over seks meter i lengde – 6,02.

Det var også andre SLIL-utøvere som gjorde det bra under Ungdoms-NM lørdag. Caleb Kongolo (18) kom til to finaler i G18/19. Han oppnådde ny PB 6,02 meter – en forbedring av gamlepersen med 9 cm – i lengde, der han ble nummer seks. Hadde hadde 8. beste tid på 60 meter i forsøket med 7,42 og ble nummer åtte i finalen med 7,44. Caleb har 7,33 fra tidligere i vinter, en til som var klubbrekord inntil den ble slått av hans egen lillebror lørdag.

Mari Askvig kom på en fin sjetteplass etter finaledeltakelse i kule i J18/19.

Mari Askvig (18) oppnådde finaledeltakelse i kulestøt J18/19, der hun ble nummer seks med et lengstetøt på 9,49 meter (4 kg kule). Dette er en snau halvmeter persen fra en uke siden, da hu satte ny klubbrekord for kvinner senior i Søndre Land IL med 9,96 meter.

Anja Ødegård var bare tre cm bak PB i tresteg

Anja Ødegård (18) oppnådde årsbeste både i høyde (1,40)  og tresteg (9,26). Resultatet i tresteg var kun tre centimeter bak personlig rekord, og det med sats langt bak planken. På 60 meter ble det 8,83 i forsøket. Her har hun 8,53 som årsbeste og 8,49 som PB.

Ungdoms-NM fortsetter søndag. Da skal Christoffer Tvinnereim hoppe høyde i G18/19, mens Josue og Caleb Kongolo skal støte kule i henholdsvis G16 og G18/19.

Her er alle resultatene fra Ungdoms-NM