Tre medaljevinnere fra Søndre Land på samme dag: F.v. Nissi Kongolo (sølv), Nikolai Stavik Moshagen (sølv) og Eline Raddum Hvitsand (bronse).

UNGDOMS-NM LØRDAG: For noen landinger – sølv, sølv og bronse

For noen ungdommer vi har!

Det ble en strålende dag – over all forventning – for Søndre Lands utøvere under andre dag av Ungdoms-NM i Trondheim lørdag. Nissi Kongolo (16) og Nikolai Stavik Moshagen (17) vant hver sin sølvmedalje med nye personlige rekorder.

Eline Raddum Hvitsand (15) vant bronse i spydkast. Noah Bakken Hesla (15) perset med 1,38 meter og oppnådde en flott 6. plass i spydkast.

Dramatikk

Den største dramatikken utspant seg rundt høydekonkurransen i G17. De fem beste hopperne i klassen stilte til start med så jevnt utgangspunkt at alle kunne vinne og alle kunne bli nummer fem. Nikolai sto over lengde tidligere på dagen for å stå best mulig rustet til høydekonkurransen. Men allerede tidlig under oppvarmingen var det klart at noe ikke var som det helst skulle.

Han hadde så vondt i den ene foten (ikke satsfoten) at han ikke greide utføre sine faste oppvarmingsøvelser. Det ble i stedet alternativ oppvarming i trapp, med minst mulig belastning på foten. Da han like før innmarsj skulle prøve et stigningsløp konstaterte han likevel raskt at «det går ikke».

Nær ved å melde avbud

Nikolai gikk gråtkvalt i callroom, i nærmest visshet om at han ikke kunne hoppe denne dagen. Det ble bestemt at han ikke skulle kaste inn håndkledet uten å ha prøvd høydehopp-piggskoa ute på banen. De er stive i sålen, og helt annerledes å ha på foten enn joggesko. Så ble gjort, og plutselig ble tonen snudd til «det går».

Pallen etter høydekonkurransen i G17.

Og det gjorde det virkelig i konkurransen. Nikolai tok alle høyder til og med ny personlig rekord 1,86 i første forsøk. Dette er en forbedring av tidligere PB med tre cm. Da lista ble lagt på 1,89 og det gjensto to utøvere ledet han konkurransen. Utfordreren klarte den høyden med snill list i sitt andre forsøk, Nikolai rev tre ganger.

– Dette sølvet smaker som gull, konstaterte en jublende SLIL-utøver på Øya stadion etter endt konkurranse.

Jubel ved kuleringen

Pallen etter kulestøt G16.

Juble kunne også Nissi Kongolo i kulestøt 5 kg G16. Allerede i første omgang slo han til med ny pers 13,56, som holdt til sølv i konkurransen.

Resultatet var en forbedring av Nissis tidligere pers fra en måned siden med 33 cm. Nissi konstaterte etter konkurransen at han føler seg i «god form». Det lover godt foran søndagens lengdekonkurranse, som er hans antatt sterkeste øvelse. Nissi vant gull i denne øvelsen under Ungdoms-NM innendørs i vinter. I sommer har det blitt lite lengdehopping på grunn av en skade på vårparten. Den kjenner han ikke noe til nå, og det lover godt foran morgendagen.

Åpnet med medaljekast

Pallen etter spydkast J15.

Eline Raddum Hvitsand la seg på andreplass i spyd 500g J15 allerede fra første kast, der hun fikk målt 33,87 meter. Dette ble hennes lengste i konkurransen, og holdt til sølv helt til siste omgang. Resultatet ga en sterk bronsemedalje i hennes første utendørs-NM. Selv skulle nok Eline ønsket hun hadde kastet enda lenger, opp mot persen på 36,53 fra tidligere i sommer. Eline kastet også slegge lørdag, der 27,23 med 3 kg slagga ga åttende plass.

Perset to ganger

Noah perset to ganger i løpet av lørdagens spydkonkurranse, og oppnådde en sterk 6. plass i G15.

Noah Bakken Hesla åpnet sin spydkonkurranse i G15 med å sette ny pers like under 40 meter med 600g spydet. I siste omgang slo han til igjen, og fikk opp 40,41 meter – en forbedring av tidligere personlig rekord med 1,38 meter. Dette ga en flott sjetteplass i UM-debuten utendørs, bare to og en halv meter bak pallen

Ungdoms-NM avsluttes søndag. Nissi Kongolo skal hoppe lengde, mens Eline Raddum Hvitsand og Nikolai Stavik Moshagen skal kaste henholdsvis kule og diskos. Du kan følge konkurransene live på web-tv her.

Se SLIL-utøvernes tidsskjema her

Se flere bilder på Instagram

Her er alle UM-resultatene.