Caleb Muamba Kongolo mottok SLIL Allianses innsatspokal

Caleb Muamba Kongolo (18) mottok torsdag 5. april Søndre Land IL Allianses innsatspokal for 2017. Pokalen deles hvert år ut til en aktiv ungdomsutøver (under 20 år) som har vist er særlig stor innsats innenfor sin idrett og sitt lag.

Søndre Land IL er en idrettslagsallianse bestående av fem selvstendige særidrettslag: Friidrett, Håndball, Ski, Fotball Ynges og Fotball Senior. Prisen knytter seg ikke til sportslige prestasjoner alene, men også treningsiver, omdømmebygging og hvordan en bidrar for klubben og sine medmedlemmer er med i vurderingsgrunnlaget.

Caleb Muamba Kongolo mottok Innsatspokalen for 2017 av nyvalgt leder i Søndre Land IL Allianse, Haavard Haktor Holstad. FOTO: Kristin Stavik Moshagen

Pokalen deles normalt ut på årsmøtet i SLIL Allianse, men da det ble avholdt for noen uker siden var Caleb forhindret fra å møte på grunn av studietur med Dokka videregående skole til Tyskland. Han fikk derfor pokalen overrakt av nyvalgt leder i alliansen, Haavard Haktor Holstad, under styremøte i alliansen sist torsdag kveld.

Påkalen er en vandrepokal som mottakeren har i ett år fram til han eller hun mottar en mindre utgave til odel og eie.

Her er begrunnelsen Søndre Land IL Friidrett ga for forslaget om Caleb som mottaker av pokalen:

Caleb kom inn i friidrettsmiljøet høsten 2013, 13 år gammel. Han utmerket seg raskt med et spesielt talent for eksplosive øvelser innen både løp hopp og kast. Han hadde rask framgang til han 15 år gammel vant sin første medalje i et offisielt norsk mesterskap; en sølvmedalje i Ungdoms-NM (UM) innendørs i lengde.

Året etter ble det sølv i kulestøt i samme mesterskap, da i G16. Caleb har samtidig vært et nærmest fast innsalg i UM-finalene hvert år siden han var 15 i sin årsklasse på 60 meter innendørs og 100 meter utendørs. Han har også vært i UM-finalene hvert av disse årene i lengde og tresteg. På de nasjonale statistikkene har Caleb hvert år hevdet seg blant de aller beste i sin årsklasse i både sprint- og hoppøvelser og kulestøt.

Framgangen fortsatte ikke like fort som 17-åring i fjor, men Caleb viste da mental styrke og vilje til å ta idretten sin et skritt videre i form av enda mer systematisk trening, inkludert egentreninger, og økt fokus på idrettskarrieren også utenfor banen. Dette ga ny framgang gjennom høsten 2017 og inn i 2018.

Innsatsen gjennom siste halvdel av 2017 ble kronet med friidrettskarrierens hittil største prestasjon da han i vinter ble Junior-Norgesmester i høyde uten tilløp. Det er første gang en utøver fra Søndre Land IL Friidrett vinner NM-gull på et så høyt nivå. Resultatet 1,55 er samtidig klubbrekord for menn senior i Søndre Land IL og beste juniorresultat i Norge i år. I januar satte han det som da var ny klubbrekord for senior på 60 meter, med 7,33 sekunder, og han hoppet nylig over seks meter for første gang i lengde. Han vant sin fjerde NM-medalje i mars i år, med bronse i kulestøt (6 kg) under Ungdoms-NM.

Caleb framhever seg også som en blid, sympatisk, høflig og samvittighetsfull utøver med stor innflytelse i ungdomsgruppa i SLIL Friidrett. Han går foran som et forbilde for klubbens yngre utøvere, og tar både oppfordret og uoppfordret på seg veiledning av mindre rutinerte utøvere. Dette både som en av instrukturene på friidrettslek for barn i sommerhalvåret, som instruktør på den årlige idrettsskolen for barn i høstferien og på treningene han selv er en del av.

I sum gjør dette Caleb til en mer enn verdig mottaker av innsatspokalen for 2017.

Her kan du lese om da Caleb ble norsk juniormester i høyde uten tilløp