4 SLIL-utøvere på kretslaget i helgen

Denne helgen arrangeres 13- og 14-åringenes store friidrettsfest, Ungdomslekene, på Jessheim Friidrettsstadion. Fire utøvere fra Søndre Land IL Friidrett er uttatt på Opplands kretslag til lekene; Jenni Askvig (13), Fatou Kamara (13), Fredrik Stavik Moshagen (13) og Josue Ilunga Kongolo (14).

Josue Kongolo

Josue Kongolo

Jenni er uttatt i kulestøt, sleggekast, tresteg og 1000 meter kappgang. Fatou skal delta i høyde, kule, 60 meter og 200 meter, mens Fredrik skal konkurrere i kule, slegge, diskos og spyd. Josues øvelser er 60 meter, 200 meter, kule og tresteg.

Av kvartetten er det naturlig nok bare Josue som har erfaring med Ungdomslekene fra tidligere. Han debuterte som friidrettsutøver med blant annet sølvmedalje på 60 meter under fjorårets leker på Jessheim. I år, etter å ha trent friidrett siden i fjor høst, stiller han som en av favorittene i flere øvelser i sin årsklasse.

Ungdomslekene er å regne som et uoffisielt nasjonalt mesterskap for de to årsklassene. Stevnene arrangeres som regionale finaler tre steder samtidig, med Jessheim som arena for de åtte kretsene Oslo, Akershus, Oppland, Hedmark, Buskerud, Telemark, Østfold og Vestfold.

Samtidig som det konkurreres individuelt i de ulike øvelsene i de respektive aldersklassene, er Ungdomslekene også en kretslagskonkuranse der utøverne samlet

Fatou Kamara.

Fatou Kamara.

poeng til sine kretser. Derfor gjelder det også å stille opp i flere ulike øvelser, siden laget får null poeng i en øvelse dersom det ikke har deltaker i øvelsen. Samtidig er også reglene slik at utøverne maksimalt kan delta i fire øvelser hver, fordelt med to hver av dagene.

Denne regelen har for eksempel betydning for Josue Kongolo, som lørdagen kan delta i kun to av øvelsene 200 meter, lengde og kule. Da har han valgt å prioritere 200 meter og kulestøt, og ikke delta i lengde selv om han har norsk årsbesteresultat (5,80) i G14 i år i denne øvelsen.

Ungdomslekene vektlegger også det sosiale, og å skape relasjoner mellom utøvere fra ulike klubber og kretser. Det konkurreres i egne trøyer med en farge for hver krets, og lekene åpner med kretsvis inmarsj lørdag formiddag. Deltakerne innlosjeres på skole ved siden av stadion, der de også får servert alle måtider fra lunsj lørdag til og med lunsj søndag. Lørdag kveld arrangeres utøvertreff med diskotek og pizzaservering.

Det er etter hvert blitt mange utøvere fra SLIL Friidrett som har deltatt på Ungdomslekene under ulike navn som Bendit-Lekene, Peab-Lekene og NCC-Lekene de senere årene. Utøvere som Telma Eid (18), Caleb Kongolo (16), Anja Ødegård (16), Dag Pettersen (17), Christoffer Tvinnereim (17) og Haldor Hagen Jøsendal (19), som nå er utøvere som alle har kvalifisert seg for deltakelse i ungdoms-NM i Sandnes neste helg, hentet i tur og orden med seg gode opplevelser fra Ungdomslekene da de var 13 og 14 år.

Les mer om Ungdomslekene HER