Gjorde seg bemerket i Ungdomslekene

Josue Kongolo (14) ble trippelmester under Ungdomslekene på Jessheim etter å ha vunnet både 60 meter, tresteg og kulestøt i G14. Han vant i tillegg sølvmedalje på 200 meter, mens Fatou Kamara (13) vant bronsemedaljer på 60 meter og i kulestøt. Jenni Askvig (13) og Fredrik Stavik Moshagen (13) presterte også finaleplasseringer (topp 8) og personlige rekorder i tur og orden.

Kvartetten fra Søndre Land bemerket seg med en rekke flotte prestasjoner under Ungdomslekene, som er uoffisielt norsk mesterskap for 13 og 14 år gamle utøvere.

Josue med sine tre gull og en sølvmedalje fra Ungdomslekene 2016 på Jessheim.

Med fire medaljer, hvorav tre i gull, ble Josue Kongolo en av lekenes forgrunnsfigurer. Det legges også merke til at han vinner sine gullmedaljer i ulike øvelsesgrupper som løp, hopp og kast. Etter gull i kulestløt og sølv på 200 meter i G14 lørdag, fulgte han opp med overlegne seire på 60 meter og i tresteg søndag.

Først var han med 7,65 i motvind best av alle i forsøksheatene. I finalen, hvor det var vindstille, presset han tiden ned til 7,56 og vant gull med god margin. Tiden er ett hundredels sekund bak hans personlige rekord (PB) fra medvind under Tyrvinglekene i juni.

Deretter gjorde Josue sin første reelle konkurranse i tresteg. Han gikk til konkurransen med  8,43 meter som PB fra et par forsøk med kort tilløp sist vinter. Han slo til med hele 12,31 meter søndag, som var omkring en og en halv meter foran nærmeste konkurrent. Det hører med til historien at trestegkonkurransen gikk i motvind, og at Josue i sitt lengste sprang, som kom i siste omgang, satset omkring en meter fra planken. Hoppet var med andre ord et 13-meters hopp fra der han satset.

Josues resultater er svært gode til 14-åring å være. Han er helt i Norges-toppen i seks øvelser i sin klasse, og snuser kraftig på gamle kretsrekorder for Oppland i dem alle. Noen av Josues resultater er heller ikke langt bak de nasjonale aldersrekordene i G14.

Fatou med sine to bronsemedaljer fra 60 meter og kulestøt i J13.

Fatou Kamara (13) løp seg også til finale på 60 meter. Etter 8,98 og femte beste tid totalt i forsøksheatene, løp hun seg ned til 8,84 i finalen, som ga delt tredjeplass og bronsemedalje. Her var det motvind 1,8 m/2. Hun kunne dermed reise hjem fra lekene med to medaljer, etter at det ble bronse også i kulestøt lørdag. Søndag deltok hun i tillegg i høyde, der huin ble stående med 1,28 og 15. plass.

Fredrik Stavik Moshagen (13) deltok i fire kastfinaler i løpet av helgen. Lørdagens gode prestasjoner i diskos og kulestøt ble fulgt opp med 5. plass og ny PB 23,05 i sleggekast 3 kg og 26,50 og 7. plass i spydkast 400g i G13.

Jenni Askvig fulgte opp lørdagens 6. plass i kappgang med to nye personlige rekorder søndag. Først med  19,28 meter i slegge 2 kg og deretter med 8,75 meter i tresteg. Dette ga hhv 13. og 15. plass i konkurransene.

Ungdomslekene ble avsluttet med at både Jenni, Fatou og Josue ble tatt ut på Opplands lag på 8 x 200 meter stafett.