KM LØRDAG: Strålende sprint på Hamar

Det ble åtte KM-gull til Søndre Land IL Friidrett under første dag av KM for Oppland og Hedmark på Hamar lørdag 29. august. Klubbens utøvere imponerte spesielt med sterke sprintløp. Caleb Kongolo (15) løp så fort på 100 meter at han kvalifiserte seg for deltakelse i neste års NM junior U19 på Brandbu.

Caleb forbedret sin egen personlige rekord med hele 43 hundredels sekund, fra 12,18 til 11,75. Dette gir hele 1034 poeng etter Tyrvingtabellen i G15.

Caleb Kongolo (15) satte ny personlig rekord også i lengde, 5,77 meter, og viser form foran UM om to uker.

Caleb Kongolo (15) satte ny personlig rekord også i lengde, 5,77 meter, og viser form foran UM om to uker.

Det var godkjente vindforhold under løpet, som gjør Caleb til medaljekandidat også i denne øvelsen i en nasjonalt sett sterk G15-årgang under Ungdomsmesterskapet (UM) på Lillestrøm om to uker. Han avanserer ti plasser, fra 14. til 4. plass, på norgesstatistikken på 100 meter i G15 med dette resultatet.

UM-deltakelse har det aldri vært noen tvil om for Caleb. Her er han for lengst kvalifisert i fem øvelser. Spesielt artig er det at han med lørdagens løp også er kvalifisert for deltakelse i Norgesmesterskapet (NM) for junior.

Det er to uker siden årets NM ble avviklet, men nå vet Caleb at han kan delta når mesterskapet arrangeres på «hjemmebane» med Søndre Land IL Friidrett og Brandbu IF Friidrett som arrangører på Brandbu første helga i august neste år.

Fra før er Telma Eid (17) kvalifisert for neste års NM junior. Klubben håper på enda flere, og lørdag viste både Anja Ødegård (15) og Haldor Hagen Jøsendal (18) at juniorkravene er innen rekkevidde.

Anja løp en flott 100 meter på Hamar lørdag, og viste samtlige utfordrere både fra Oppland og Hedmark ryggen i sin klasse. Hun fikk tiden 13,53, som er seks hundredels sekund under personlig rekord (PB) på 13,59. Dessverre var medvinden i hennes heat litt for sterk (+2,3) til at tiden kan registreres som PB. Det viktigste for Anja var likevel at hun viste god form foran UM på Lillestrøm om to uker.

Haldor forbedret sin PB på 400 meter med over ett sekund da han ble klokket inn til 54,56. Med mer trening for 400 meter det kommende året kan også han bli å se på startstreken i nasjonale mesterskap neste sesong.

Telma Eid (17) var tett ved sin PB (12,75) da hun løp 100 meter på 12,79, dog i litt for sterk medvind til eventuell rekordgodkjenning (+3,0). Telma er for lengst kvalifisert for sju øvelser i UM og seks i NM junior. I UM om to uker kommer hun til å prioritere hoppøvelser og korthekk, selv om hun også ville vært finalekandidat også på 100 meter og 200 meter i J17.

I de tekniske øvelsene var det igjen Caleb Kongolo som imponerte mest. Han har vist fin utvikling i lengdegropa gjennom høsten, og dette ble lørdag bekreftet med to hopp over tidligere personlig rekord. Det lengste målte 5,77 meter – en forbedring av PB med 13 centimeter.

Fredrik Stavik Moshagen sikret seg KM-gull i både i lengde og spyd G12. I spyd (400g) med et lengstekast målt til 24,72 meter. I lengdegropa ble det 3,55 meter. Begge resultatene er et stykke bak hans PB i øvelsene.

I høyde viste Anja Ødegård igjen lovende takter med 1,40 og gode forsøk på tangering av PB 1,45. Telma Eid fikk det ikke til å stemme i konkurransen i høydehopp, og måtte nøye seg med 1,55 meter denne gangen.

KM gjelder årsklassene 11-19 år og fortsetter på Hamar søndag. Mesterskapet arrangeres felles for Oppland og Hedmark, men det kåres kretsmestere for hver av kretsene. Søndre lands fem utøvere i aksjon lørdag vant til sammen åtte gull og en sølv på ni starter.

Her er alle KM-resultatene

KM fortsetter i Hamar Idrettspark søndag. Da skal Telma Eid, Christoffer Tvinnereim, Haldor Hagen Jøsendal og Fredrik Stavik Moshagen i aksjon for Søndre land IL Friidrett.