Telma satser mot ny sesong – nå med base i Trondheim

Søndre Land IL Friidretts mangekjemper Telma Eid (21) har denne høsten tatt fatt på psykologistudier i Trondheim. Samtidig satser hun videre på friidrettsbanen, og er i god trening fram mot 2019.

Dette er det andre skoleåret Telma er engasjert med studier. Forrige skoleår tilbrakte hun i Barcelona i Spania. Der fulgte hun opp treningen sin mest på egenhånd. Hun oppnådde denne sesongen å bli norgesmester i sjukamp for kvinner senior, med påfølgende landslagsdeltakelse i Nordisk Mesterskap i mangekamp U23.

I Trondheim er hun en del av en treningsgruppe, har faste treningstider og får oppfølging de fleste av ukas dager av kompetente trenere. Telmas friidrettssatsing i Trondheim er kommet i stand gjennom godt samarbeid mellom Søndre Land IL Friidrett, Ranheim IL Friidrett og de to klubbenes hovedtrenere. Hovedtrener i Ranheim, Roger Hollup, har lang og kompetent erfaring som friidrettstrener, og har fått fram en rekke unge friidrettstalenter fra Trøndelag til både nasjonalt og internasjonalt toppnivå.

Det er et solid knippe høydehoppere som trener sammen under Rogers Hollups ledelse i Trondheim. Telma er her nummer fire f.v.. Ved siden av henne sitter EM-sølvvinner fra 2012, Tonje Angelsen.

Mest kjent er han for å ha trent Tonje Angelsen fra hun var 13 år og fram til en internasjonal toppkarriere med EM-sølv i 2012 (1,97), VM- og OL-deltakelse. Angelsen, som har vært en del skadeplaget i senere år, er fortsatt aktiv og blant dem Telma har treninger sammen med i Trondheim.

Hollup ble kåret til årets friidrettstrener i Norge etter Angelsens EM-sølv. Han er til daglig lærer i idrettsfag ved Strinda videregående skole i Trondheim. Flere av hans yngre utøvere er elever på idrettslinja der. Telma deltar i noen av treningene på skolen, men de fleste øktene foregår i Ranheimshallen.

Hollup er også øvelsesansvarlig for høydehopp på rekrutteringslandslaget for 2019. Her skal det være samling i Trondheim i begynnelsen av desember, hvor også Telma skal delta. Telma har i flere sesonger inntil i år vært en del av rekrutteringslandslaget i mangekamp.

Friidretten i Ranheim IL samler mange talentfulle utøvere fra hele Trøndelag, og noen studenter fra Østlandet som får trene med klubben. I Telmas treningsgruppe er både norgesmestere, juniorlandslagsutøvere og flere utøvere i toppen i sine årsklasser nasjonalt.

Før samarbeidet mellom klubbene og trenerne ble formalisert, avklarte Telma at hun ville gi satsingen på mangekamp i alle fall to sesonger til, som vil si ut U23-klassen, før mangekampen eventuelt vurderes opp mot spesialisering i hennes sterkeste øvelser. Hun ønsket å satse på friidrett ved siden av studiene i Trondheim, og SLIL Friidrett tok da kontakt med Roger Hollup i Ranheim for å drøfte et samarbeid.

I Ranheim har Hollup ansvaret for grunntreningen og høyde, mens hun får teknisk hjelp med lengde, hekk og kastøvelser av flere trenere i klubben.

Søndre Land IL Friidrettsetter pris på at det er klubber og trenere på de store studiestedene i landet som er positive til å ta inn utøvere fra klubber i distriktene uten å kreve klubbovergang. Telma skal fortsatt representere Søndre Land IL Friidrett og trene i Søndre Land når hun er hjemme i skoleferier, og det er tett dialog mellom trenerne på evaluering og oppfølging i treningsarbeidet. Samtidig er det slik også i friidrett at det meste er opp til utøveren selv.

Ingvild Ladehaug (nr. to f.v.) fra Nordre Land IL Friidrett trener for fullt sammen med de eldste og mest satsende friidrettsutøverne i Søndre Land IL Friidrett på samme vilkår som klubbens egne utøvere.

Samarbeidet mellom SLIL Friidrett og RIL Friidrett er slik at Telma deltar der under samme vilkår som klubbens egne utøvere. Klubben ivaretar forpliktelsene overfor Ranheim, mens Telma ivaretar sine overfor SLIL Friidrett.

På trenersiden har klubbene sammenfallende filosofi både innen treningsarbeidet, systematikk og praktisk.

På samme måte som Telma trener med Ranheim trener Nordre Land IL Friidretts talenfulle høydehopper Ingvild Ladehaug for fullt med Søndre Land. Hun har deltatt på enkelttreninger i klubben de siste to årene, mens hun fra i høst følges opp med et helhetlig treningsprogram og deltakelse på fire ukentlige økter sammen med satsingsgruppa i Søndre Land IL Friidrett.